Институт за неонатологију, Београд

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
КОНТАКТ "КОЖА НА КОЖУ" ИЗМЕЂУ МАЈКЕ И НОВОРОЂЕНЧЕТА

Да бисте видели филм са енглеским титлом, кликните овде Контакт кожа на кожу - енглески

 

О примени Kangaroo mother care у Институту говорило се и у емисији "Водич за родитеље". Кликните овде да погледате ВИДЕО прилогKangaroo mother care (КМЦ) је стандардизован систем неге превремено рођених беба, као и оних са тежином мањом од 2000 грама на рођењу.
У основи овог система је контакт "кожа на кожу" између мајке и њене бебе, а заштитни знак је кенгур позиција.
Познато је да кенгур припада посебној групи животиња, торбара, чини се младунци рађају одмах након ембрионалног периода и цео фетални период развоја се одвија ван материце, у спољној средини - у торби сопствене мајке, коју напуштају тек када се сазревање оконча, у време порођаја.
Овакав тип неге са сталним контактом "кожа на кожу" између мајке и њене бебе био је примењиван милионима година током хумане еволуције и описиван је као основни начин неге беба у многим племенима (Боцвана, Намибија).


Званична примена

КМЦ систем неге настао је 1978.године у Instituto Materno Infantil, Богота, Колумбија, а њени оснивачи су Dr E. Rey, H. Martinez и L. Navarete.
Програм је у почетку био познат као "Kangaroo Mother Programe", а његову основу су чинили кенгур позиција, искључиво природна исхрана (дојење), рани отпуст из болнице у кенгур позицији и веома редовне контроле.

На маминим грудима

Кенгур позиција значи постављање голе бебе, само у пеленама и са капом на глави, у усправној, "жабљој позицији" на голе груди мајке, у пределу грудне кости, измеђју дојки, са главом окренутиом на једну страну. Беба бива покривена, заштићена и фиксирана за тело мајке посебним еластичним омотачем или кошуљом, при чему је мајци омогућено кретање, а руке су јој слободне.
У овим условима мајка је та која одржава телесну температуру превремено рођеног детета (као инкубатор) и представља основни извор хране и стимулације.


Решење за неразвијене земље

Овакав начин КМЦ се назива континуираним и примењиван је највише у неразвијеним и земљама у развоју, са лошим економским условима и неразвијеним системом здравствене заштите, где постоји недостатак медицинских институција, медицинског особља, опреме (инкубатора), струје, воде, ... и имао је, и још увек има велику улогу у смањењу смртности и обољевања превремено рођених и беба са малом тежином.
Најзначајнији промотери КМЦ система неге у неразвијеним земљама данас су Dr Nils Bergman (Јужноафричка Република) и Dr Natali Charpak, оснивач Fundacion Canguro (Колумбија), који су значајно допринели смањењу смртности новорођене деце у најугроженијим подручјима широм света, управо увођењем ове методе.

Примена у савременим условима

Интермитентни КМЦ подразумева постављање голог новорођенчета на груди мајке у одређеном временском периоду током дана, свакодневно, и често се примењује у развијеном свету, у добро опремљеним болницама са високом технологијом, нпр. у одељењима неонаталне интензивне неге.
Циљ је да се успостави и одржи физички контакт између мајке и детета, подржи њихово повезивање и развијање привржености, стимулише дојење, стимулише психомоторни развој бебе и помогне мајци да се боље сналази са превремено рођеним дететом.
У овој варијанти КМЦ се примењује пре свега због повољног дејства на псохомоторни развој бебе, будући да је све време присутан извор топлоте, да контакт кожа-кожа представља стимулацију чула додира, покрети грудног коша мајке током дисања су стимулација дисања бебе, мирис мајчине коже је стимуалција чула мириса и доприноси формирању меморије, а мајчин глас, дисајни звуци и срчани откуцаји стимулишу чуло слуха, уз стално присутан и незаменљив емоционални контакт.
Недавна истраживања су показала да 98% неонатолошких одељења у САД примењују неки од облика КМЦ као интервентну методу за стимулацију псохомоторног развоја.
Треба нагласити да и бебе рођене на време могу имати користи од КМЦ, обично интермитентног типа, и то у оној мери у којој мајка и беба то прихватају.
КМЦ, по сопственој жељи, могу да практикују и очеви.
Програм је до данас широко прихваћен и доживео је бројне модификације, па тако постоји КМЦ у земљама у развоју, у индустријски развијеним земљама и амбулантни КМЦ.

Које су доказане предности методе "кожа на кожу"?
 • Одржавање телесне температуре превремено рођене бебе
 • Смањење појаве пауза у дисању (апнеја)
 • Смањење стреса и бола,
 • Боља организација сна
 • Исхрана је пријатније искуство
 • Повољан утицај на лактацију, брже започињање дојења
 • Успостављање "ексклузивног" дојења у већем проценту
 • Боље напредовање новорођенчета
 • КМЦ је лак је и доступан начин транспорта
 • Повољан утцај на психомоторни развој бебе
 • Краћа дужина боравка у болници
 • Смањење непожељног одвајања мајке и детета
 • Обнављање процеса повезивања мајке и детета (уколико је дошло до одвајања)
 • Развијање привржености
 • Охрабрење мајке и породице, мањи осећај беспомоћности и анксиозности
 • Већа улоге породице у нези превремено рођеног детета


Подршка и охрабрење родитељима

Овакав начин неге јача повезаност између родитеља и деце и трансформише кризу, насталу рођењем болесног или превремено рођеног детета, у лепше искуство за целу породицу.
Постоје научни докази да контакт "кожа на кожу" омогућује мајци/родитељима превремено рођене деце да осећају мањи стрес и да имају више поверења и већи осећај испуњености у улози родитеља.
Родитељи бивају охрабрени осећањем да могу да учине нешто за своје дете и сигурношћу коју стичу у нези и исхрани; а запажено је да се очеви осећају опуштеније и задовољније.Кабинети за контакт "кожа на кожу"

У Институту за неонатологију су су отворена два кабинета за контакт "кожа на кожу" као део и први корак једне шире акције, под називом "Партнерство са родитељима – за бољи исход"
Циљ акције је управо развијање партнерских односа са родитељима, њихово што веће укључивање у негу и лечење њихових беба, укључивање родитеља у тим који ради за добробит превремено рођене деце, смањење стреса и страха које има породица болесних беба.

O примени Kangaroo mother care у Институту говорило се у емисији "Водич за родитеље". Кликните овде да погледате ВИДЕО прилог

Зближавање бебе и породице, јачање привржености

Управо са жељом да се искористе све наведене предности методе контакта "кожа на кожу", кабинети су замишљени као пријатан амбијент за породицу: присуство оца и блиских рођака (баке, деке, браће, сестара) је пожељно, јер треба да омогући превремено рођеној беби контакт са родитељима и широм породицом, мајци што потпунији осећај и подршку, а целој породици преко потребан мир, интиму и квалитетно време у простору који не личи на болнички амбијент.
Истовремено, осим медицинске и емоционалне добробити, ово је место где медицинске сестре поступно повећавају знања и компетенције родитеља за негу деце, тако да спремно, без страха и са самопоуздањем могу једнога дана да напусте болницу.
Први резултати и реакције су више него охрабрујући, а интересовање толико, да два кабинета већ нису довољна...