Институт за неонатологију, Београд

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Актуелне информације

07.10.2009.

logo_metr                               logo_inst

Предаја донације Институту за ненатологију у Београду


Чланови Ротари Клуба Београд Метрополитан уручили су данас у Институту за Неонатологију, у Београду, Infant Flow SiPAP апарат, резултат акције Rotary клуба Метрополитан из Београда, а уз подршку Rotary Kлуба Hazel Grove (Хејзел Гроув) из Манчестера, као и фудбалских клубова FC "Manchester United"(Манчестер Јунајтед) i ФК "Црвена Звезда".

DonRotVent1

DonRotVent2Овај апарат, Infant Flow SiPAP-a (VIASYS ), је најновије технолошко достигнуће у третману различитих проблема са дисањем код превремено рођене деце који омогућава бољи исход лечења и квалитет преживљавања и по први пут примењује у Србији уз сагласност Комисије за здравствене технологије Министарства здравља Републике Србије којој је било потребно неколико месеци да сертификује ову најсавременију опрему.

Средства су прикупљена на донаторској вечери одржаној у 6.фебруара на којој је донатору највеће донације, "Делта Спорту", уручена фудбалска лопта са потписима свих играча чувеног фудбалског клуба "Manchester United", који се на тај начин уз "Црвену Звезду" прикључио овој хуманој акцији

Уз Делта Спорт, акцији су се придружили и Саобраћајни институт ЦИП, Привредна Банка Београд, Биротехника, Banka Intesa, Винарија Чока као и бројни ротаријанци својим појединачним прилозима.


Зашто Институт за неонатологију?

Институт за неонатологију је јединствена републичка институција терцијалног нивоа која континуирано улаже напоре да се опреми најсавременијим апаратима и примени најновије методе у третману, дијагностици и мониторингу са циљем да оствари најбољи квалитерт живота и код најнезрелије превремено рођене деце.


Зашто фудбалски клуб "Manchester United" и зашто 6. Фебруар?

Дана 6-тог фебруара, 1958. године, приликом полетања авиона "British European Airways", лет 609 из Минхена за Манчестер, у коме се налазио цео фудбалски тим "Manchester United" са својим навијачима и новинарима, догодила се тешка несрећа. Од четрдесет путника и четири члана посаде, само двадесет и једна особа је преживела несрећу. Фудбалски тим се враћао из Београда где је играо утакмицу са Црвеном Звездом. Ова несрећа је зближила два клуба, "Црвену Звезду" и "Manchester United" који су данас братски клубови. Уз подршку фудбалских клубова "Црвена Звезда" и "Manchester United" нашој хуманитарној акцији, изабрали смо годишњицу овог тужног догађаја да на тај дан, учинимо једно значајно хуманитарно дело, посветимо га деци и одамо почаст овом пријатељству. Црвена Звезда се са пуно ентузијазма прикључила овој акцији и поклонила нам дрес ове генерације који су потписали сви играчи. Овај дрес био је предмет лицитације на самој донаторској вечери.


О Ротари Клубу Београд-Метрополитан


Rotary klub "Beograd Metropolitan" је београдски клуб у оквиру Rotary дистрикта 2481. Од самог почетка Клуб функционише по основним начелима Rotary International мисије, а пре свега, бави се хуманитарним пројектима, а са братским клубовима заједнички учествује у разним активностима од значаја за друштво. Један од наших братских клубова јесте управо Ротари Клуб "Hazel Grove" из Манчестера са којим заједнички организујемо ову хуманитарну акцију. Данас клуб има 34 активна члана, као и шест почасних чланова међу којима су и: Prof. Dr Никола Хајдин, председник Српске академије наука и уметности и чувени, много пута награђивани српски писац Светлана Велмар Јанковић. Више о нашем клубу, можете сазнати на нашем званичном вебсајту www.rcmetropolitan.org

Горан Гнус s.r.

председник 2009-2010
RC "Beograd Metropolitan"
Dr Бранислава Дедовић-Бјелајац

PR Института за неонатологију
Prof. Dr Нивеска Божиновић-Прекајски

Директор Института за неонатологију