Институт за неонатологију, Београд

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Актуелне информације

04.03.2010.

У Институту за неонатологију је конференцијом за новинаре и свечаном доделом плакета донаторима акције "Трчимо за бебе" обележен почетак рада прве српске банке мајчинског млека. Општина Врачар и бројни донатрори су у опремање уложили 2,7 милиона динара, чиме је набављена најсавременија опрема којом је омогућено да сакупљање, чување и дистрибуција мајчинског млека буду на највишем нивоу.

"Мајчино млеко је јединствена храна и ми неонатолози се боримо за сваку кап мајчиног млека. Врачарска акција "Трчимо за бебе" омогућила нам је куповину опреме којом се хумано млеко анализира, пастеризује, адекватно чува и после одговарајуће обраде њиме хране бебе. О таквој опреми могли смо само да сањамо и зато захваљујем посебно председнику Општине Врачар Бранимиру Кузмановићу" – истакла је директорка Института Prof. Dr Нивеска Божиновић Прекајски. Она је указала на значај природне исхране за превремено рођене бебе, којих на Институту годишње буде смештено и до 900. "Више од 35% тих малишана има мање од килограм и по, а Инстутут је, између осталог захваљујући донаторима хуманог млека, постигао светски ниво преживљавања превремено рођених малишана", навела је Божиновић Прекајски.

"Веома сам радостан што смо прикупили средства и отворили прву српску банку мајчинског млека у Институту за неонатологију, која је прва у Србији и у региону. То заслужују наше бебе, то заслужује наша земља и то заслужују стручњаци овог Института. Захваљујем Београдском маратону на којем смо претрчали наше километре, захваљујем донаторима који су куповином наших претрчаних километара значајно допринели остварењу нашег циља, захваљујем колеги Армићу који је заједно самном претрчао полумаратон и захваљујем свима који су трчали на Београдском маратону у акцији "Трчимо за бебе" – истакао је председник Општине Бранимир Кузмановић.

Директор Београдског маратона Дејан Николић поручио је да је маратон покрет трчања и здравља који има и позитиван економски утицај на метрополе у којима се одржава. На основу искустава маратона у великим градовима, очигледно је да се са маратонским тркама развија и свест о потреби да се помогне људима којима је то потребно и позвао да се поводом одличног примера акције "Трчимо за бебе" и на овогодишњем Београдском маратону покрене иницијатива за реализацију сличне хуманитарне акције.

Председник Управног одбора Института за неонатологију Prof. Dr Душан Шћепановић поручио је да су лекари, посебно неонатолози, свој живот ставили у службу хуманости, али да лекари не могу сами да реализују своје циљеве, већ им је неопходна помоћ шире заједнице и донатора; да су Институту потребна нова санитетска возила и нови инкубатори за бебе, јер је више од половине инкубатора старије од двадесет година. У име министра здравља Dr Ивана Мишић је рекла да треба наставити улагања у Институт за неонатологију и истакла да је акција "Трчимо за бебе" пример добро осмишљене хуманитарне активности.

Председник општине Бранимир Кузмановић и директорка Института Prof. Dr Нивеска Божиновић Прекајски уручили су донаторима плакете, као знак захвалности за племенити гест, за помоћ и подршку у остварењу хуманог циља – оснивању прве српске банке мајчинског млека.

Везе: http://www.vracar.org.rs/
http://www.vracar.org.rs/arhiva-vesti/index.php?2010-03/538
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=04...
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/179455/Najzdravija-hrana--za-bebe