Институт за неонатологију, Београд

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Актуелне информације

17.11.2012.

    Светски дан превремено рођених беба, субота 17. новембар 2012. године, по други пут се обележава у свету, са бројним догађајима и активностима, са идејом да се пажња друштва усмери на озбиљне проблеме превремено рођених беба и њихових родитеља. У обележавању овог догађаја учествују многобројна удружења родитеља, професионалне организације, компаније и појединици у целом свету.
    У свету је 1 од десет беба рођено пре термина. Сваке године, око 15 милиона (податак из 2012. године) деце се роди пре термина (пре 37 гестацијске недеље), само у Европи 500.000. У Србији је у 2011. години рођено 4148 превремено рођених беба (податак Института за јавно здравље Србије). Број превремено рођених беба је у константном порасту и ако се број порођаја смањује. Ове бебе су у ризику за развој бројних компикација које су последица проблема у трудноћи, порођају, њихове незрелости и постнаталних проблема.
    Превремено рођење је водећи узрок смртности новорођенчади и други водећи узрок смртности деце у свету. Око 1,1 милион превремено рођене деце умире у свету сваке године.
    У 2012. години СЗО (Светска Здравствена Организација) и њени партнери су објавили по први пут извештаје о инциденци превремених порођаја на националном, регионалном и глобалном нивоу. Проблеми превремено рођених беба су сада приоритет у остварењу Миленијумског развојног циља 4 који се односи на смањење смртности деце за 2/3 до 2015. године. Обавеза је СЗО да ради са земљама на бољем квалитету података о превременим порођајима, на годишњим анализама инциденце превремених порођаја и њиховом тренду сваких 3-5 година. Поред овог обавеза је СЗО да ради на истраживању узрока превремног порођаја, процени ефективности приступа порођају, интервенцијама у превенцији превременог порођаја, у третману превремено рођених беба, да ће објављивати најсавременије препоруке за третман у трудоноћи трудница које су у ризику за превремени порођај, и да ће објављивати препоруке за негу превремено рођених беба, од "kangaroo" неге, исхране деце са малом телесном масом, третмана инфекција дисајних проблема до исхода лечења ове деце. Посебно ће се радити на континуираној едукацији медицинских радника да би квалитет лечења био бољи.
    Институт за неонатологију је јединствена републичка институтција терцијарног нивоа у којој се лече превремено рођена деца и новорођенчад рођена у термину са најсложенијим здравственим проблемима. Ми се придужујемо глобалној иницијативи за обележавање светског дана превремено рођених беба са различитим активностима чији је циљ да нашим малим бебама омогућимо бољи квалитет живота, а родитеље боље информишемо и омогућимо да учествују у лечењу своје деце.
    Парламент Србије ће у суботу 17.11. 2012. године бити осветљен љубичастном светлошћу као симбол за наше колективне бриге за све превремено рођене бебе и новорођенчад са најсложенијим проблемима.

      ПР ИНСТИТУТА                                        В.Д. ДИРЕКТОРА ИНСТИТУТА

Др Бранислава Дедовић Бјелајац     Прим мр сц. мед. др Милица Ранковић Јаневски