Институт за неонатологију, Београд

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Актуелне информације

17.11.2013.

    Институт за Неонатологију је јединствена републичка институција терцијарног нивоа која континуирано улаже напоре да се опреми најсавременијим апаратима и примени најновије методе у третману, дијагностици и мониторингу, са циљем да оствари најбољи квалитет живота и код најнезрелије превремено рођене деце.
    Ми се придружујемо напорима The Word Prematurity Network-а и European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) да се пажња друштва фокусира на овај глобални проблем и да се развију стратегије за превенцију превременог порођаја, стратегије да се превремено рођеној деци омогући најбоља нега, а  породицама, које су суочене са рођењем или губитком превремено рођеног детета, помогне.
    Сваке године се до 4357 беба у Србији роди пре времена.
На глобалном нивоу се 15 милиона беба роди пре 37. гестацијске недеље, а 1 000 000 од ове деце не преживи.
    Превремени порођај је значајан здравствени проблем у свету због пратеће смртности, краткотрајних и дуготрајних последица, као и високух трошкова за здраствени систем.
    На жалост, не постоје ефикасне ране интервенције за превенцију превременог порођаја. Инвестирање у превенцију превременог порођаја треба да буде континуирано, јер свака беба заслужује да буде здрава на рођењу. Ризик за потенцијалне последице се мења у сладу са стадијумом трудноће. Бебе рођене са 39 до 40 гестацијских  недеља, из контролисаних трудноћа, имају најбољу шансу да буду здраве на рођењу.
    Парламент Србије ће бити 17. новембра 2013. године осветљен љубичастом светлошћу, као симболом наше колективне бриге за све превремено рођене бебе, новорођенчад са најсложенијим проблемима.