Институт за неонатологију, Београд

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Актуелне информације

17.11.2014.

Институт за неонатологију је прославио 17.11.2014.г., Дан превремено рођене деце.
Тим поводом Институту су уручене донације, које су резултат активности родитеља беба раније лечених у Институту, као и од компанија, чија је друштвено одговорна активност овога пута, и на овај дан, била усмерена на превремено рођену децу и њихове породице.
Купола Парламента је 17.11. била осветљена љубучастом светлошћу, симболом наше колективне бриге за превремено рођене бебе и њихове породице.

Четврту годину за редом обележава се Светски дан превремено рођених беба.

Сваког дана пре времена се роди на десетине хиљаде беба у свету. Петнаест милиона мајки годишње има превремени порођај. У Србији та бројка износи око четири хиљаде годишње. У случају да јавно здравство и здравствени центри не располажу адекватном опремом и довољним бројем инкубатора, степен угрожености превремено рођених беба расте.
Институт за неонатологију Србије обележава овај дан подсећањем да се превремено рођеном сматра свака беба рођена пре пуних 37 недеља гестације. Превремено рођене бебе обично имају мање од 2.500 грама. Да би преживеле, потребни су пажљива нега и квалитетна медицинска опрема. Према здравственом годишњем извештају за 2013. неонатална смртност у Институту за неонатологију је опала за скоро два одсто, са 11,46 одсто на 9,66 одсто.
Рана неонатална смртност (у првих недељу дана живота) смањена је, за близу 0,1 одсто, са 7,71 на 7,67 одсто, иако је током прошле године примљено 12 одсто више беба, док је 15 одсто више транспортовано из других установа.
Степен преживљавања најризичније популације, превремено рођених беба са тежином испод 1.000 грама незнатно је лошије, износи 53,39 одсто, спрам 55,73 одсто, док је преживљавање деце са тежином испод 2.500 грама повећано на 90,34 одсто, у односу на 88,54 одсто.
Бебе се рађају пре времена и у богатим и у сиромашним земљама. Непрофитна организација Wорлд Прематуре Даy објавила је податак да сваке године више од милион беба умре зато што су превремено рођене.
Због тога је важно подсетити јавност на данашњи дан и апеловати на све да се на неки начин прикључе акцији бриге о најмлађима. На Фејсбук страници ове организације могуће је прочитати искуства мајки и очева са превремено рођеном децом, али и извештаје и статистике са других континената. Љубичаста боја је симбол Светског дана превремено рођене деце, а други симболи су подршка и брига за све који на неки начин преживљавају тешке тренутке борбе заједно са малим бебама.
Лечење превремено рођене деце сложено је и дуготрајно. Захтева хитност и садржи много ризика. Зато желимо да подсетимо све људе добре воље на данашњи дан.
Везе:
http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php
http://www.prva.rs/dom-i-porodica/porodica/