Institut za neonatologiju, Beograd

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Bebi masaža

brosura1       brosura2

Informacije o obuci radnim danima od 07-14h:   060 0200 263

Bebi masaža je u svetu priznata metoda kojom se pruža podrška bebama i njihovim roditeljima. Ovom metodom se promoviše ostvarivanje pozitivnog, podržavajućeg dodira koji ima višestruki značaj i pozitivne efekte.

Po standardima Internacionalnog udruženja za bebi masažu (IAIM), kvalifikovani treneri obučavaju roditelje, tako da oni, po završenoj obuci sprovode masažu kod svojih beba. Masaža je specifična u odnosu na uzrast, razlikuje se od masaže odraslih, primenjuje isključivo kod zdravih beba uzrasta od 0-12 meseci, i to po otpustu iz porodilišta ili bolnice.

Masažom se podržava i pomaže razvijanje sigurnog afektivnog vezivanja, bonding - a između majke i novorođenčeta. Istraživanja su potvrdila da bebe koje su podvrgnute masaži bolje fizički napreduju, manje oboljevaju, imaju bolji san, a stimuliše se i njihova cirkulacija,  digestivni, respiratorni i endokrini sistem.

Kod roditelja se redukuje nivo stresa, bolje se adaptiraju i stiču samopouzdanje u roditeljskoj ulozi, a kod majki se smanjuje postporođajna depresija (ako je prisutna).

U Institutu za neonatologiju je, u saradnji sa IAIM, uz pomoć kvalifikovanog trenera za region Republike Srbije, sprovedena edukacija deset medicinskih sestara, koje su stekle kvalifikaciju i zvanje sertifikovanih IAIM instruktora za bebi masažu.

Instruktori su napravili program kojim promovišu bebi masažu, sa namerom da započnu edukaciju roditelja za primenu masaže kod svojih beba.

Edukacija roditelja traje pet nedelja, sprovodi se jednom nedeljno i roditelji, po završenoj edukaciji, dobijaju odgovarajuću potvrdu.

U edukaciju mogu biti uključeni i roditelji čija deca nisu lečena u Institutu za neonatologiju.

Cena edukacije roditelja za bebi masažu iznosi 7.200,00 dinara, u skladu sa odlukom Upravnog odbora broj 371/1 od 04.02.2016. godine.

Troškove edukacije uplatiti na blagajni Instituta za naonatologiju ili na račun Instituta prema modelu koji možete videti ako kliknete ovde.
Rok za uplatu je 3 (tri) dana pre početka edukacije.

Informacije o obuci radnim danima 07-14h:   060 0200 263

1. Badr LK, Abdallah B, Kahale L. A Meta-Analysis of Preterm Infant Massage: An ancient Practice With Contemporary Applications. MCN Am J Matern Child Nurs. 2015; 40(6):344-58.
2. Lee HK. The effects of infant massage on weight, height, and mother-infant interaction. Taehan Kanho Hakhoe Chi. 2006; 36(8):1331-9.