Institut za neonatologiju, Beograd

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Aktuelne informacije

17.12.2023.

Povodom 40 godina od osnivanja odeljenja intenzivne nege Instituta za neonatologiju održana je proslava u svečanoj sali Instituta. Skupu su pored zaposlenih prisustvovali i svi nekadašnji radnici Instituta, lekari i medicinsko osoblje, kao i konsultanti i saradnici, predstavnici pedijatrijskih bolnica i ginekološko-akušerskih klinika.

Direktorka Instituta za neonatologiju Prim. dr sci. med. Radmila Mileusnić Milenović pozdravila je sve prisutne i kratko izložila istorijat Instituta dug skoro jedan vek. Bila je ovo prilika i da se skup podseti na dostignuća u radu Instituta za neonatologiju i najveće neonatalne intenzivne nege u Srbiji. S obzirom na to da se ovde leči najosetljivija populacija, posao koji se odvija iza ovih zidova veoma je zahtevan. Svakog dana se vodi borba da se tako male bebe održe u životu i istovremeno se vodi računa o kvalitetu njihovog života da bilo kakvi neurološki i razvojni deficiti budu što manji. Za takav posao potreban je izuzetno dobar i školovan kadar, kao i odgovarajaća oprema za dijagnostiku i terapiju, monotoring i negu. Sve zajedno čini da su naši rezultati iz godine u godinu sve bolji, pratimo svetske trendove. Po preživljavanju prevremeno rođene dece Institut može da se poredi sa svetskim centrima, jer je preživljavanje beba ispod 1500 grama preko 90 odsto, a novorođenčadi ispod 1.000 grama oko 80 odsto.

Ovaj emotivan susret završen je obećanjima da će se predan rad lekara i medicinskih sestara nastaviti i u narednim decenijama.