Institut za neonatologiju, Beograd

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Aktuelne informacije

19.05.2024.

POVODOM OBELEŽAVANJA SVETSKOG DANA DONACIJE HUMANOG MLEKA

Svetski dan donacije humanog mleka obeležava se svake godine 19. maja. Obeležavanjem ovog dana izražava se zahvalnost svim majkama koje su donirale svoje mleko bankama mleka svuda u svetu, a sa idejom da se pažnja društva usmeri na važnost humanog mleka i dojenja u zemljama širom sveta.

Obeležavanje ovog dana je počelo u Brazilu 2004.godine i za 20 godina osnovano je preko 600 banaka mleka u više od 60 zemalja sveta. Banke mleka ovaj dan proslavljaju organizovanjem raznih događaja i druženjem sa majkama donorkama koje su “zlatne kapi“ svog mleka nesebično poklonile drugim majkama i njihovim prevremeno rođenim i bolesnim bebama.

Prva srpska banka humanog mleka je osnovana u Beogradu u Institutu za neonatologiju 2009. godine. Banka obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj majčino mleko nije dostupno i na taj način im se obezbeđuje najzdraviji i najprirodniji način ishrane. Banka mleka Instituta za neonatologiju funkcioniše po jasno definisanim standardima i preporukama koje su objavile asocijacije banaka mleka u celom svetu, u prvom redu Evropska asocijacija banaka mleka (EMBA)i,poseduje savremenu opremu za prikupljanje,obradu, čuvanje i distribuciju mleka. Od 24 donorki, u 2023. godini Institutu za neonatologiju je donirano 309 litara humanog mleka.

Institut za neonatologiju obeležio je i ove godine Svetski dan donacije humanog mleka u nedelju od 13:00 do 14:00 sati u svečanoj Sali Instituta za neonatologiju, kada je organizovano druženje naših lekara i medicinskih sestara sa majkama donorkama i njihovim bebama. U znak zahvalnosti za ovaj izuzetno humani čin majkama donorkama uručene su zahvalnice i organizovan je prigodan koktel.

Sve majke koje su zdrave, imaju višak mleka i želju da postanu donorke mogu da nam se obrate Institutu za neonatologiju na broj telefona 011/36 30 127 i dobiju detaljnije informacije.